Η ΜΟΥΓΓΗ ΤΕΧΝΗ

                                      


Νατάσα Μποφίλιου





                                                        Η ΜΟΥΓΓΗ ΤΕΧΝΗ




      Πρόσφατα έγινε πολύς λόγος γιατί ένα δημόσιο πρόσωπο είπε την άποψή του. 
Δε μίλησε γενικά και αόριστα για το  lifestyle, ενόψει μάλιστα της έναρξης της νέας καλλιτεχνικής σεζόν, όπου και πρόκειται να εμφανιστεί στο πλατύ κοινό της πρωτεύουσας.
 Η Νατάσα Μποφίλιου εξέφρασε πολιτική άποψη, κι αυτό ήταν ασυγχώρητο. Μήπως οι καλλιτέχνες πρέπει να λένε καλά το τραγούδι τους, να παίζουν εξαίσια τους ρόλους που υποδύονται και να μην έχουν άποψη, δημόσιο λόγο, όπως η δημοκρατία επιτάσσει και υπαγορεύει για κάθε κοινό πολίτη; Βέβαια ο καθένας δεν έχει την εμβέλεια σαν μιλήσει, να ακουστεί στο ευρύ κοινό. Ένα δημόσιο πρόσωπο, έχει άλλο βεληνεκές, και αυτός είναι κι ο λόγος που η προσωπική του ζωή εκτίθεται κατά καιρούς σε δημόσια θέα, και μια άποψη ιδίως πολιτική ξεσηκώνει θύελλες. Ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις απόψεις των δημόσιων προσώπων και ιδιαίτερα των καλλιτεχνών, η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να επικροτήσουμε και να ωθήσουμε την τέχνη να εκφέρει άποψη, να πάρει θέση. 
Τα τελευταία χρόνια η τέχνη και οι εκπρόσωποί της είναι «μουγγοί», αν εξαιρέσουμε κάποιες φασιστοειδείς απόψεις που διατυπώθηκαν και είναι αλήθεια δεν έγινε και πολύς ντόρος.
 Οι καλλιτέχνες εκφράζουν την κοινωνία και η τέχνη ψυχαγωγεί με τη βαθύτερη ετυμολογική σημασία. Τι κι αν οι απόψεις συγκρούονται , ο λαός κρίνει. Μήπως σε παλαιότερες ημέρες δύσκολες για τη δημοκρατία, δεν ήταν ένας Μίκης, ένας Τσίρκας, ένας Λουντέμης, ένας Σαμαράκης που όρθωσαν ανάστημα κι ο λαός έπαιρνε θάρρος και στο τέλος νίκησε;

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Γ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ - 6/12/2017

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις