Ρήσεις από την λογοτεχνία

"Όπως η φωτιά ή μια οθόνη κινηματογράφου, έτσι και το παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου μαγνητίζει τα βλέμματα, τα αιχμαλωτίζει, τα εξουσιάζει. Γι' αυτό και κάποια πράγματα είναι πιο εύκολο να λέγονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο."  Juan Gabriel Vasquez

Ο θάνατος είναι στην ουσία κι αυτός αναρχικός :Ο θάνατος δεν λογαριάζει στάτους, πλούτη, δύναμη και τίτλους - όλοι είμαστε ίσοι στα μάτια του. (ΑΜΟΣ ΟΖ)

Όσο η μνήμη αφαιρεί από πάνω της την ταπείνωση, το μέλλον γίνεται εκ νέου ένα πεδίο δράσης Anni Ernoux (Τα χρόνια)

Ο συγγραφέας οφείλει να προετοιμάζει ενδελεχώς το βιβλίο του, ανασυντάσσοντας αδιάκοπα τις δυνάμεις του, σαν να θωρακιζόταν για να μπορέσει να αντεπιτεθεί, να το υπομένει σαν κάποιου είδους καταπόνηση, να το αποδέχεται σαν κανόνα, να το οικοδομεί σαν ναό, να το ακολουθεί σαν επιβεβλημένη δίαιτα, να το υπερνικά σαν εμπόδιο, να το παραταϊζει σαν παιδί, να το πλάθει σαν κάποιο κόσμο δίχως να παραμελεί ορισμένες αισθηματικές όψεις του, η αιτία των οποίων πιθανότατα να εντοπίζεται αποκλειστικά σε άλλους κόσμους, που αμυδρά τους διαισθανόμαστε και που συγκροτούν εκείνο το οποίο μας συγκινεί βαθύτερα στη ζωή και την τέχνη. (Μαρσέλ Προυστ Ο ανακτημένος χρόνος)

Τα δικά μας λάθη κι οι δικοί μας παραλογισμοί σπάνια μας κάνουν, ακόμα και όταν αποκτάμε γι αυτούς πλήρη επίγνωση, πιο επιεικείς για τους παραλογισμούς των άλλων. (Μαρσέλ Προυστ)

"Ίσως η ζωή να είναι σαν τη λογοτεχνία: ένας σωρός από ωραία ψέματα για να αντέξεις τις αλήθειες" Santiago Roncagliolo

Τα δύο μεγαλύτερα αίτια παρεξηγήσεων στις σχέσεις μας με τους άλλους είναι όταν είσαι καλόπιστος ή όταν είσαι ερωτευμένος. (Marcel Proust)

Θέλουμε να μας καταλαβαίνουν επειδή θέλουμε να μας αγαπούν, και θέλουμε να μας αγαπούν επειδή αγαπάμε κι εμείς (Marcell Proust)

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να χωρίζει κανείς φιλικά μια που, αν όλα κυλούσαν ομαλά, είναι ευνόητο πως δεν θα αναδυόταν κάποια αιτία χωρισμού (Μαρσέλ Προυστ)

Συχνά οι γυναίκες μας αρέσουν μόνο εξαιτίας του αντίβαρου των ανδρών από τους οποίους είμαστε αναγκασμένοι να τις διεκδικήσουμε. Όταν το αντίβαρο αυτό εξαφανίζεται, εκλείπει και η γοητεία της γυναίκας. (Μαρσέλ Προυστ)

Από μια ηλικία και μετά, ο εγωισμός και η οξύνοια μας προτρέπουν να παριστάνουμε τους αδιάφορους απέναντι σ' αυτό που επιθυμούμε περισσότερο. Αλλά στον έρωτα, η απλή οξύνοια -που, άλλωστε πιθανότατα να μην αποτελεί και την πραγματική σοφία -μας ωθεί σχετικά γρήγορα στο πνεύμα της διπλοπροσωπίας. (Μαρσέλ Προυστ)

"Σ' ένα χωρισμό αυτός που δεν είναι ερωτευμένος λέει και τα πιο τρυφερά λόγια" (Μαρσέλ Προυστ)

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ανάξιο του ανθρώπου από το να υφίσταται βία, διότι η βία τον αναιρεί. Όποιος την ασκεί εναντίον μας αμφισβητεί ούτε λίγο ούτε πολύ την ανθρώπινη φύση μας, εκείνος που την υφίσταται από δειλία, απορρίπτει την ανθρωπιά του. (Σίλερ)

Λένε πως η ομορφιά είναι μια υπόσχεση ευτυχίας. Αντίστροφα, η δυνατότητα της ηδονής μπορεί ν' αποτελεί την απαρχή της ομορφιάς. (Μαρσέλ Προυστ)

Το χρήμα δεν είναι παρά το μηδέν που πολλαπλασιάζει μιαν αξία. (Μαρσέλ Προυστ)

Μόνο όταν αρχίζεις, φαίνεται, ν' αποκτάς κάτι δικό σου, βλέπεις τί δεν σου ανήκει πραγματικά. (Βασίλης Βασιλικός)

Μερικοί θεωρούν την αφιλοκερδή παιδεία κωμικό πάρεργο για αργόσχολους όταν τους βρίσκουν να επιδίδονται σ' αυτή. Θα έπρεπε να συλλογιστούν πως είναι η ίδια που, στη δική τους δουλειά, κάνει να ξεχωρίζουν άνθρωποι που μπροστά στο γρήγορο προβιβασμό τους, είναι υποχρεωμένοι να τους παραδεχτούν λέγοντας : φαίνεται πως είναι μορφωμένος, άνθρωπος εντελώς ξεχωριστός. (Μαρσέλ Προυστ)

Η ζήλια ανήκει στην οικογένεια εκείνη των αρρωστημένων αμφιβολιών που τις διαλύει ευκολότερα το σθένος μιας διαβεβαίωσης παρά η αληθοφάνεια της. (Μαρσέλ Προυστ)

Όλες οι γυναίκες που έχουν πολλά πράγματα στη ζωή τους, έχουν για στήριγμα κάτι που δεν αποδυναμώνεται ποτέ: την αμφιβολία και τη ζήλια. Το πρόσωπο που εγκαταλείπεται θα τις αγαπά περισσότερο, και, για να μην υποφέρει, θα ερχόταν από μόνο του κοντά τους. (Μαρσέλ Προυστ)

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν πολλών ειδών απολαύσεις. Η πραγματική είναι εκείνη που για χάρη της εγκαταλείπουν μιαν άλλη. (Μαρσέλ Προυστ)

Κατά βάθος υπάρχουν περισσότεροι απαρηγόρητοι εραστές, παρά σύζυγοι. (Μαρσέλ Προυστ)

Ο πόθος, περισσότερο από κάθε τι άλλο, εμποδίζει τα όσα λες να έχουν την παραμικρή ομοιότητα με όσα σκέφτεσαι...

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ( Μαρσέλ Προυστ)

"Όπου υπάρχει κενό, ο νους το γεμίζει πειθήνια. Ο φόβος είναι πάντα διαθέσιμος, για να συμπληρώσει τα διαστήματα, όπως και η περιέργεια." (Margaret Atwood)

Η τιμή κι η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, αποκομμένες από έναν σκοπό συναντιούνται με την απόλυτη αυταπάτη. (Μάρω Δούκα)

"Ένα πουλί πετάει στον ουρανό και προτού εννοήσεις το πέταγμα του εξαφανίζεται. Αυτό είναι, θα μπορούσε ίσως να είναι ο χρόνος... " (Μάρω Δούκα)

"Άλλοι τα καταφέρνουν στη ζωή τους επειδή είναι τολμηροί, άλλοι επειδή είναι τυχεροί. Υπάρχουν όμως και οι ανένταχτοι, αυτοί που και την τόλμη τους την περιπαίζουν και την τύχη τους τη μουτζώνουν."  (Μάρω Δούκα)

…κάθισαν δίπλα δίπλα, σιωπηλοί. Ευλογημένη η σιωπή αν είσαι σε θέση να την ακούσεις. (Μάρω Δούκα)

Μονάχα όποιος έχει ζήσει σε απόλυτη απομόνωση, μπορεί να καταλάβει ότι η ευτυχία του ανθρώπου κατορθώνεται μόνο μέσα στην κοινότητα, γιατί τι άλλο, εκτός από τη δυνατότητα σου να μιλήσεις, σου επιτρέπει να αισθάνεσαι πως είσαι άνθρωπος (Μπακούνιν)

Άλλο τα στενάκια της πόλης, κι άλλο τα στενάκια της ζωής (Μάρω Δούκα)

Φίλοι. Οι φίλοι είναι διαφορετικά άτομα που είναι μυστικοί φύλακες εκμυστηρεύσεων και ομολογιών. (Ναντίν Γκόρντιμερ)

Το ωραίο δεν μπορεί να διδαχτεί, παρά μόνο να αποκαλυφθεί (Όσκαρ Ουάιλντ)

Όσο ψέματα κι αν είναι τα όνειρα, τα σχέδια, οι χίμαιρες ενός ανθρώπου, με όσο ψεύτικο τρόπο κι αν τα παρουσιάζει, στην πραγματικότητα δεν μπορεί παρά να εκφράζουν λίγο πολύ τον εαυτό του (Αζίζ Νεσίν)

Η σιωπή, όπως το σκοτάδι έχει την ιδιότητα να είναι ευγενής, φιλική, είναι κι αυτή μια γλώσσα. Τα ζευγάρια έχουν κάθε λόγο να μένουν σιωπηλά. (Hanif Kureishi)

Όταν αρχίζουμε να κρίνουμε όλη την ανθρωπότητα, στην πραγματικότητα κάνουμε ενδοσκόπηση στην ίδια μας τη συνείδηση

Ή

Όταν υποβάλλουμε σε κριτική την ίδια μας την ύπαρξη αναπόφευκτα υποβάλλουμε  σε κρίση ολόκληρη την ανθρωπότητα (Ernesto Sabato)

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις