Φιλοσοφήστε το

              


                                               Φιλοσοφήστε το

          Απ’ τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που δύναται να ασχοληθεί κανείς είναι η φιλοσοφία. Οι φιλόσοφοι, αυτή η κάστα ανθρώπων, έχει εμβαθύνει τόσο πολύ στη ζωή, που αμφιβάλλω αν έχει αφήσει τίποτε αναπάντητο. Ο Αναξαγόρας, ο Επίκτητος, ο Αβελάρδος, ο Άγιος Ανσέλμος, ο Σκώτος Εριγενής, ο Εμμανουήλ Κάντ. Αν στη ζωή κάτι πάει στραβά, νιώθεις το σφάλμα αλλά δε μπορείς να το εντοπίσεις και να το διορθώσεις, στρέψου στη φιλοσοφία και θα βρεις τις διόδους που ψάχνεις. Βέβαια είναι και οι τέχνες, ο κινηματογράφος, το θέατρο, η λογοτεχνία, αλλά μέσα σ’ όλα αυτά, απλά ανακαλύπτεις ότι δεν είσαι ο μόνος που βασανίζεσαι και έχεις συντροφιά. Κι αν η φιλοσοφία είναι επιστήμη, τη σοφία μπορείς να τη συναντήσεις και στην καθημερινότητα σα ψάξεις, στις κουβέντες γηραιών ανθρώπων που πάλεψαν τη ζωή, που έπαθαν και έμαθαν, με κιτρινισμένα μουστάκια απ’ τον καπνό, βοσκοί ορεσίβιοι ή απόμαχοι συνταξιούχοι, που μάτωσαν στη ζωή, μα έζησαν τίμια. Φτάνει να μάθεις να αφουγκράζεσαι, να εκτιμάς την πείρα, μιας και κάτω απ’ τα άσπρα κεφάλια κρύβεται η σοφία κι εσύ θες να γίνεις φίλος της. Ο δεύτερος αυτός δρόμος μου φαίνεται πιο κοινωνικός, πιο ανθρώπινος, προϋποθέτει την προσωπική επαφή και το συγχρωτισμό. Αλλά και ο πρώτος, η μελέτη των βιβλίων όσων έχουν αφήσει γραπτό λόγο, έχει το πλεονέκτημα της αμεσότητας με εποχές που έχουν παρέλθει και χάρη στα γραπτά μένουν ακόμη ζωντανές.
Βέβαια αν απευθύνεται κανείς στους νέους, πρέπει να τους εμφυσήσει πρώτα την αγάπη για το βιβλίο και την ανάγκη της κοινωνικότητας και της συναναστροφής. Και τα δύο πλήττονται σήμερα απ’ την καλπάζουσα εξέλιξη της τεχνολογίας που αποξενώνει και αδρανοποιεί τη σκέψη. Ο προφορικός, όσο κι ο γραπτός λόγος πλήττονται απ’ τη μόδα των καιρών. Εκφραζόμαστε μέσω Facebook, Twitter, Instagram και σε όλους δίνεται ο λόγος, αλλά ελάχιστοι έχουν κάτι να πουν.

Αυτά έχω να πω, στο νέο που βγαίνει στο δρόμο και κάνει γκράφιτι στους τοίχους, σε όσους κάνουν το πρώτο τους μεθύσι, σε όσους διαγωνίζονται και παίζουν τους κόπους μιας χρονιάς σε κάποιες εξετάσεις και σε όσους πρωτογνωρίζουν τον έρωτα. Φιλοσοφήστε το.


ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Γ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις