Θρησκεία και εκπαίδευση





                              Θρησκεία και εκπαίδευση


Πολλοί έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα διαχωρισμού κράτους - εκκλησίας. Το ζήτημα αυτό, αν κάποιος θα ήθελε να ασχοληθεί βαθύτερα, ξεκινάει απ’ τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα σχολεία.
Στα σχολεία που και στην Ελλάδα αρχίζουν να γίνονται πολυεθνικά. Και είναι φυσικό μερικοί μαθητές διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων να μη συμμετέχουν σε πολλές ασχολίες, με πρώτη και καλύτερη την πρωινή προσευχή.
Στην Αμερική όπου ασχολήθηκε ένα δικαστήριο το 1947 με το ζήτημα αυτό, αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να γίνεται η προσευχή, διότι καθένας είναι ελεύθερος να έχει την πίστη του. Στο σχολείο όμως και ό,τι αφορά τους μαθητές οι οποίοι θέτουν ερωτήματα σχετικά με την προέλευση της ζωής, για την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους κ.ά. το μάθημα των θρησκευτικών δρα προπαγανδιστικά, δίδοντας μια διαστρεβλωμένη εικόνα της κοινωνίας μας. Αλλιώς εξηγεί η Παλαιά Διαθήκη τη γένεση της ζωής, και άλλα υποστηρίζουν σε διάφορα συνέδρια τους οι επιστήμονες που ασχολούνται μ’ αυτά τα ζητήματα.
Το οξύμωρο σήμερα είναι ότι συνέδρια επιφανών επιστημόνων, που ασχολούνται με το θαύμα της ζωής στον πλανήτη Γη, φιλοξενούνται απ’ την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.
Η θρησκεία στην Ελλάδα μήπως πρέπει να διδάσκεται μέσω του μαθήματος της Ιστορίας, όπου εκεί θα αναλύεται αντικειμενικά η επίδρασή της στην εξέλιξη του Ελληνικού γένους.
Πως σε ένα πολυεθνικό σχολείο μπορεί να γίνεται διδασκαλία χωρίς προπαγάνδα από κανέναν;
Είναι ένα ερώτημα που δύσκολα θα απαντηθεί και ίσως  χρειαστεί και σε εμάς ένα δικαστήριο να αποφανθεί  για το σωστό!

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ Γ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις