Περιβαλλοντική συνείδηση του Αριστείδη Αρχοντάκη



Αποτέλεσμα εικόνας για περιβαλλοντική συνειδηση φωτο



«Όταν βουλιάξουμε ως το λαιμό στο θάνατο και τα σκουπίδια, θα στραφούμε στην επιστήμη για να μας σώσει» Margaret Atwood.
Μεταξύ των κινδύνων από τους οποίους ο άνθρωπος προσπάθησε να προστατευθεί, οι φυσικοί κίνδυνοι διαδραμάτιζαν ανέκαθεν σημαντικό ρόλο. Καθότι η ασφάλεια υπήρξε πάντα θεμελιώδης προϋπόθεση της όποιας ευημερίας, η προστασία από τους φυσικούς κινδύνους εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, είναι ένα θέμα μόνιμα στο προσκήνιο. Όλοι πλέον έχουν συμφωνήσει ότι η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη μέθοδο αντιμετώπισης οποιουδήποτε κινδύνου. Επίσης είναι γενικά αποδεκτό ότι η κλιματική αλλαγή προϊόν της αλόγιστης καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, είναι ο κυριότερος λόγος εμφάνισης έντονων καιρικών φαινομένων, τα οποία προκαλούν φυσικές καταστροφές και απειλούν τη ζωή του ανθρώπου.  Οι αισιόδοξοι λένε ότι, σε καταστάσεις κινδύνου, ο άνθρωπος έχει επιδείξει από το παρελθόν μεγάλη ικανότητα να εφευρίσκει και να καινοτομεί για να περιορίσει την απειλή.
Μπορεί πάλι ο καθένας προσωπικά να γίνει υπέρμαχος ενός αγώνα κατά της καταστροφής του περιβάλλοντος; Όταν αφήνουμε τη λήθη και τη λησμονιά της στιγμής να υπερισχύουν, σαν το μέλλον του πλανήτη στον οποίο ζούμε να μην είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Έχουμε καμιά βάσιμη ελπίδα για την ύστατη σωτηρία πριν η γη καταντήσει τόπος αφιλόξενος; Κατά την γνώμη μου η κινητοποίηση των πολιτών σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης είναι απαραίτητη, καθώς και η παιδεία που πρέπει να δίδεται στους νέους πολίτες σχετικά. Κι όσοι πιστεύουν ότι έχουμε σύμμαχο την επιστήμη και την εξέλιξη, ας ξέρουν ότι τίποτα δεν κερδίζεται δίχως αγώνα και δυστυχώς δίχως συνέπειες.
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις