Δεν αρκεί να είσαι δεκαοχτώ...ένα κείμενο του Αριστείδη Αρχοντάκη


ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΕΚΑΟΧΤΩ
Μπορεί κανείς, μονάχα αν βρει τα σωστά λόγια ν’ αλλάξει τον κόσμο; Ή αν έβρισκε κανείς τα σωστά λόγια θα άλλαζε τον κόσμο!
Κοσμοθεωρία σημαίνει να μάθεις να βλέπεις. Ο Ernesto Sabato ο μεγάλος Αργεντίνος συγγραφέας, σπούδασε αρχικά Φυσική. Μετά όμως το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στα 1945, απογοητεύτηκε απ’ την επιστήμη του. Αφιερώθηκε μετέπειτα στην λογοτεχνία και πέρασε τα σχεδόν 100 χρόνια της ζωής του, (1911-2011), υπηρετώντας την τέχνη του λόγου, αφήνοντας πλούσιο έργο. Με την πένα άγγιξε πολλά φιλοσοφικά θέματα και ιδιαίτερα για τη ματαιοδοξία των ανθρώπων έγραφε:
Για τη ματαιοδοξία πιστεύω πως δεν στερείται κανείς αυτό το σημαντικό κίνητρο της Ανθρώπινης Προόδου. Τη ματαιοδοξία τη συναντάς στα πιο απίθανα μέρη: δίπλα στην καλοσύνη, την αυταπάρνηση, τη γενναιοδωρία.
Κρύβω λοιπόν κι εγώ, μια ελάχιστη ματαιοδοξία, επειδή συναναστράφηκα με τη νεολαία λόγω επαγγέλματος, και είχα τον κρυφό πόθο να την εμπνεύσω, να τη γαλουχήσω, να την επηρεάσω. Και καθότι η ματαιοδοξία αυτή συνεχίζει να υπάρχει πλέον μέσω της γραφής, θέλω να τους φωνάξω: ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΕΚΑΟΧΤΩ…
Όχι τα νιάτα δεν υπάρχουνε για να σπαταλήσουνε τα νιάτα, δεν υπάρχουνε για να περιμένουνε να περάσουνε τα χρόνια, για να μπούνε κάποια στιγμή στα γεράματα. Δεν υπάρχουνε για να φθαρούνε για τα λάθη των γέρων, παρά για να χαλαστούνε για ένα νέο κόσμο.
Καθώς μερικοί συνομήλικοί μου ανά τον κόσμο συμμερίζονται πιστεύω τον ενθουσιασμό μου αυτό, και ανακηρύσσουν π.χ πρόσωπο της χρονιάς που πέρασε, τη δεκαεξάχρονη ακτιβίστρια Γκρέτα, η οποία ενέπνευσε με τη φωνή της κατά της περιβαλλοντικής καταστροφής λογής λογής κινήματα, και άναψε την σπίθα του οικολογικού αγώνα, παίρνω κουράγιο και συνεχίζω να ελπίζω.
ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΕΚΑΟΧΤΩ
Πρέπει να μάχεσαι για τα πιστεύω σου, ενάντια στην οπισθοδρόμηση και τα μεγάλα συμφέροντα. Είσαι νέος και πρέπει να το δείχνεις. Κι η ματαιοδοξία δεν πρέπει να εφησυχάζει με τα likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά να χαλαλίζεται για ένα νέο, καλύτερο κόσμο.
Αριστείδης Αρχοντάκης 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις