Ο μεγάλος "προεκλογικός" περίπατος



Σε αυτήν την περίοδο της παγκόσμιας πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων διεθνώς να αυξάνεται, εδώ στη μικρή Ελλάδα, προσπαθούμε να διαχειριστούμε όλοι, μια κατάσταση πρωτόγνωρη, και μετά το πρώτο lockdown, ακόμα κάποια μέτρα να μας περιορίζουν.

 Όμως ο πλανήτης ζει ταυτόχρονα, και μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Στην κοντινή μας πολυσυζητημένη Βόρεια Μακεδονία, οι εκλογές ήδη έγιναν. Ποιος ξέρει τι θα προκύψει στην  Ελλάδα μας, εννοώ κάποια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση ή θα κρατηθούμε να δούμε πρώτα τις εκλογές τον Νοέμβρη στην κυρίαρχη παντοκράτορα Αμερική.

Ας μιλήσουμε λοιπόν δοθείσης της ευκαιρίας, για μερικά πράγματα που μας αφορούν.

 Τα τελευταία 250 χρόνια έχουμε δυστυχώς ανακαλύψει το πρώτο κοινωνικό σύστημα στην ιστορία μας, το οποίο συστηματικά καταστρέφει τις συνθήκες που χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε. Προσώρας και στο άμεσο μέλλον έχουμε να αντιπαλέψουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, και να αγωνιστούμε για μια ζωή πέρα από τον άνθρακα (κατά προτεραιότητα τον λιγνίτη). Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που πριν 30 χρόνια θεωρούνταν οικονομικά ασύμφορες, τώρα έχουν τον πρώτο λόγο, παρά τα όποια υπάρχοντα οικονομικά συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιριών.

Όμως τώρα έχουμε και τις μηχανές, που θέλουν να βάλουν τα μυαλά μας να κινηθούν στο δικό τους ρυθμό. Θέλουν να ελέγξουν την κοινωνική μας συμπεριφορά. Θα πρέπει να αντιπαλέψουμε λοιπόν και για μια ζωή πέρα από τον αλγοριθμικό έλεγχο.

Υπάρχουν βέβαια κι αυτοί που έμαθαν να θεωρούν την αγορά ως ένα αυτόνομο σύστημα, που μπορεί να κατευθύνει την οικονομία, καλύτερα από οποιονδήποτε άνθρωπο ή κυβέρνηση. Πρέπει λοιπόν να αντιπαλέψουμε την έλλειψη και την αγορά.

Πως;

Με κοινωνικά κινήματα, ανάμεσα στις πολύ φτωχές και απελπισμένες κοινότητες, δημιουργώντας, εν μέσω καπιταλισμού, ένα άτυπο κράτος πρόνοιας. Στόχος θα πρέπει να είναι το ανθρώπινο ον, και η ανθρώπινη απελευθέρωση.

Να προσπαθήσουμε να μην μας χειραγωγούν. Πως από τον μεγάλο περίπατο του Πέτρου λογοτέχνημα της Άλκης Ζέη που εκδόθηκε το 1971, και γράφτηκε στο Παρίσι, όπου ζούσε αυτοεξόριστη με την οικογένεια της η συγγραφέας λόγω δικτατορίας, και αφορά το περιδιάβασμα ενός αγοριού στην κατοχική Αθήνα, θέλουν να μας κάνουν να ασχολούμαστε με ένα άλλο μεγάλο περίπατο (Αθήνας), αυτό το αφήνω στην κρίση σας. Ας μη πέσουμε όμως τόσο εύκολα θύματα επικοινωνιολόγων.

Το μόνο σίγουρο είναι, ότι προβλέπεται κατά την άποψη μου, ένας  μεγάλος «προεκλογικός περίπατος.»

Αριστείδης Γ. Αρχοντάκης


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις